Skip to main content

Brouwerij past label Jack’s Precious IPA aan

Nieuw label Jack's IPA

Brouwerij The Musketeers kwam in september 2016 in het oog van de storm terecht door een afbeelding van de god Ganesha op het etiket van het speciaalbier Jack’s Precious IPA.

De brouwerij had bij het creëren van het etiket van Jack’s Precious IPA, qua bierstijl een India Pale Ale, op geen enkele manier de bedoeling om iemand te kwetsen. In tegendeel: het bier Jacks Precious IPA is een ode aan de Indische olifant Jack, die in 1904 werd geslacht en herleid tot worst nadat de Gentse zoo de deuren moest sluiten. Net daarom koos de brouwerij voor de Ganesha als icoon. De brouwerij wil met dit bier in zijn Belgian Legends-lijn deze olifant en de Gentse legende visualiseren. De brouwerij wil zich excuseren als ze daarmee onbedoeld een gemeenschap kwetst.

Constructief overleg leidt tot resultaat

Via de media liet de Hindoeïstische gemeenschap haar ongenoegen weten. Ze vond de afbeelding op het bieretiket ongepast. De brouwers hadden echter nooit de intentie om een gemeenschap te kwetsen. Er volgde intens overleg tussen de brouwers, de Europese vertegenwoordiger van de Hindoes en de Belgische Hindoegemeenschap. Resultaat is dat het bierlabel wordt aangepast. De Hindoegemeenschap kan zich vinden in het compromis. “Wij zijn blij dat de brouwerij het etiket zo heeft aangepast dat er geen rechtstreeks verband meer is tussen Ganesha en de afbeelding”, aldus Martin Gurvich, algemeen secretaris van Hindu Forum Europe.

De Gentse olifant Jack

Op het oorspronkelijke label van Jack’s Precious IPA stond de Indische god Ganesha afgebeeld, met in de ene hand een kapmes en de andere hand een worst. Het bier is een ode aan de Indische olifant Jack, die in 1904 werd geslacht en herleid tot worst nadat de Gentse zoo de deuren moest sluiten. Net daarom koos de brouwerij voor een Indische olifant als icoon. De brouwerij wil met dit bier in zijn Belgian Legends-lijn deze olifant en de Gentse legende visualiseren. Het was dus nooit de bedoeling om mensen te kwetsen.

“We aanvaarden hun excuses en zijn blij dat we tot een akkoord zijn gekomen”, aldus Martin Gurvich. Hiermee is de Ganesha-rel dan ook definitief van de baan.

Persvragen of interviews?

The Musketeers | Stefaan Soetemans
Zaakvoerder
Tel +32 (0) 3 344 02 31
Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

Brasserie The Musketeers

Reepstraat 208
9170 Sint-Gillis-Waas
+32 (0)3 344 02 31

Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

Heures d'ouverture du
café de la brasserie

Réservez votre table via Tablebooker
(voir le bouton sur cette page).

Mercredi: 15h - 22h
Jeudi: 15h - 22h
Vendredi: 15h - 23h
Samedi: 13.30h - 23h
Dimanche: 12h - 22h
Lundi & mardi: fermé

Restez informé

Découvrez les dernières nouvelles des Musketeers

Webdesign: Hootkoetuur