Het brouwproces
![The Musketeers brouwproces](/templates/yootheme/cache/92/The_Musketeers_brouwproces_2-92e4bed4.jpeg)
Bier brouwen is een eeuwenoude traditie in België. Het brouwproces is door de jaren heen steeds verbeterd, maar de basis van het productieproces is nog steeds hetzelfde gebleven.
We vertellen je graag meer over de stappen die wij doorlopen in onze brouwerij:
Mouten
Naast onze brouwerij zie je 3 grote silo’s staan. Dat zijn de moutsilo’s. Om brouwgerst klaar te maken voor het brouwen van bier wordt het eerst gemout. Gerst wordt geweekt in water en daarna gedroogd. De kleur van de mout bepaalt de kleur van het bier.
Maischen
We malen de mout en mengen deze met warm water. Daardoor lossen alle suikers op in het water. Na het filteren ontstaat een heldere vloeistof: wort. De suikers in het wort worden later, tijdens de gisting, omgezet in alcohol.
Koken
Daarna gaat de vloeibare wort naar de kookketel. Daar worden nog hoppen en – naargelang het bier – bepaalde kruiden toegevoegd. Dit bepaalt mee de unieke smaak van het bier. Na het koken moet het bier zo snel mogelijk afgekoeld worden voor de gisting.
Gisten
Het brouwsel wordt afgekoeld en overgepompt naar de fermentatietanks waar het bier kan gisten. Hier wordt het bier ‘geboren’. Leuk om weten: één fermentatietank heeft een inhoud van 12.000 liter. Dat is goed voor zo’n 48.000 glazen Troubadour.
Rijping![The Musketeers bottelen](/images/illustraties/The_Musketeers_bottelen.jpg)
Na de hoofdgisting wordt het bier afgekoeld en begint het rijpingsproces.
Bottelen
Voor de botteling wordt het bier gefilterd. Vervolgens wordt het bier op fles afgevuld. Na een drietal weken te hebben doorgebracht in de ‘warme kamer’ is het bier klaar en kan jij ervan genieten, thuis of op café.