Duurzaam brouwen

Wij vinden het heel belangrijk om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Bij de bouw van onze nieuwe brouwerij hebben we hier rekening mee gehouden.
Enkele voorbeelden van hoe wij duurzaam brouwen:
Energie
Om te brouwen heb je zowel warmte als koeling nodig. We zorgen ervoor dat zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Zo wordt de warmte van de kookketel gerecupereerd om het water voor volgende brouwels op te warmen. Na het brouwen moet het wort afkoelen. Deze warmte laten we niet verloren gaan en gebruiken we voor een volgende brouw.
Water
Om bier te brouwen is er water nodig. We hebben het waterverbruik per liter bier kunnen inperken van 7 naar 4 à 5 liter. Voor het reinigen van leidingen, tanks en sanitair gebruiken we regenwater. We hebben vaten die tot 20.000 liter regenwater kunnen opvangen. De overschot van het water gaat naar de vijver van onze buren, voor het irrigeren van de Wase golf.
Grondstoffen
We kiezen bewust voor lokale producenten van hop en mout. Minder transport is beter voor het milieu. De restanten van mout die overblijven na het brouwen worden opgehaald door een lokale boer die het gebruikt als veevoeder.
CO2 is noodzakelijk om het sprankelend mondgevoel van bier en de typische schuimkraag te verkrijgen. Bij de aankoop ervan kiezen we voor CO2 verworven uit een natuurlijk productieproces. De CO2 die wij gebruiken, wordt geproduceerd door de vergisting van de restanten van maïs.