Brouwerij The Musketeers werd opgericht in 1999 door 4 brouwingenieurs. Bier brouwen was de hobby en passie van deze vier kameraden. Hun eerste brouwsels werden ontwikkeld in de keuken van Kristofs moeder.
Het eerste bier van de brouwerij was een blond bier dat ze de naam Musketier gaven.
Deze naam bleek echter al geregistreerd waardoor een nieuwe naam gezocht werd. Toen zag Troubadour Blond in 1999 het licht.
Het bier werd gesmaakt door de bierliefhebber en stap voor stap werd de omschakeling gemaakt van hobby naar bedrijf.
Vanuit de thuisbasis in Ursel (Aalter), waar Kristof woont en zijn hart verloren heeft, bouwde Brouwerij The Musketeers verder aan hun verhaal. Geleidelijk aan veroverden de Troubadourbieren de Belgische en buitenlandse markt. Twee jaar later, in 2001, volgde het donkere broertje: Troubadour Obscura. In 2010 lanceerden de brouwers hun derde bier: de Belgische tripel IPA Troubadour Magma.
Na het winnen van de World Beer Cup met Troubadour Blond in 2010, was Ursel plotseling wereldbekend.
Meer dan 20 jaar later staan twee van de oprichters - Stefaan Soetemans en Kristof De Roo - nog steeds aan het roer van deze Belgische onafhankelijke brouwerij, die uitgegroeid is tot een brouwerij die gerespecteerd en gerenomeerd wordt voor zijn nieuwe stijl Belgische bieren.
Door de sterke groei en de verwezenlijking van hun ultieme droom (bieren brouwen in een eigen professionele brouwerij!) belandde Brouwerij The Musketeers in 2019 in Sint-Gillis-Waas, hun nieuwe thuisbasis en vlakbij Stefaans "Heimat".
Zo is de cirkel rond en blijft de brouwerij op volle toeren draaien!
Awards
Na Troubadour Blond was ook Troubadour Magma meteen een schot in de roos. Dit verrassende genotsbier won op het Zythos Bier Festival in België de Zythos Consumenten Trofee 2010, verkozen door duizenden bezoekers uit honderden Belgische bieren. Sindsdien blijven hun bieren hoge ogen gooien op internationale wedstrijden.
Antigoon, de eerste Belgische legende
Amper 3 maanden na de lancering kaapte Antigoon in 2014 de Zilveren Medaille weg op de internationale biercompetitie ‘Brussels Beer Challenge’. Een puike prestatie gezien er meer dan 700 bieren uit 25 landen deelnamen. Antigoon was de eerste held uit de Belgian Legends-serie. In 2016 volgde het tweede Belgian Legends-bier: Jack’s Precious IPA. Jack verwijst naar de legende van olifant Jack uit de Gentse zoo die niet verkocht geraakte en dan maar tot worst herleid werd. Door te kiezen voor bekende en ongekende Belgische legendes wil brouwerij The Musketeers mensen doen praten. Net zoals haar bieren.
Export
Brouwerij The Musketeers is ondertussen ook de internationale bierliefhebber niet ontgaan. Het avontuur overzee begon al vrij snel voor Troubadour Blond en Troubadour Obscura. Vandaag worden de Troubadourbieren in een 15-tal landen wereldwijd verkocht. In ons land vind je de Troubadourbieren en Belgian Legends-bieren in de betere horecazaken en drankenhandels.
Ecologische brouwerij in het Waasland
De vraag naar de speciaalbieren van The Musketeers blijft groeien. In 2016 beslisten de brouwers om een oude steenbakkerij in Sint-Gillis-Waas te kopen. De steenbakkerij werd gerenoveerd en verbouwd worden tot een hedendaagse en ecologische bierbrouwerij. Aanpalend werd een nieuw gebouw opgetrokken met plaats voor de kantoren van The Musketeers, de brouwzaal en magazijn. De site moet niet alleen bierproevers bekoren. Het brouwerijcafé biedt wandelaars, fietsers en buurtbewoners ook gewoon een gezellig rustmoment in het Waasland.