Verrassend! Door de vergisting met drie verschillende species van Brettanomyces maakt dit bier ook op fles een smaakevolutie mee.
KRIS
Brettanomyces (gist) omvat nog verschillende species, die elk hun eigen karakter geven aan het bier en ook elk soms unieke eigenschappen bevatten voor de verschillende fasen van de vergisting.
Hieruit groeide het idee om op drie vergistingsfasen (hoofdgisting, lagering en hergisting op fles) de standaard gebruikte Saccharomyces gist te ‘spiken’ met drie verschillende species van Brettanomyces. ‘Spiking’ is het opzettelijk toevoegen van een bepaalde stof, organisme of molecule om een bepaald effect te genereren op een reactie of (bio)chemisch proces. Vergisting van bier met drie verschillende Brettanomyces gisten, geënt in de normale gist, is uniek in de brouwwereld! In dit geval wordt er dus een hoeveelheid Brettanomyces toegevoegd aan de standaard gebruikte gist. Brettanomyces is zeer bestendig tegen alcohol, waardoor de gist suikers blijft omzetten in condities waar de Saccharomyces bijna niet meer actief is. Dit geeft een uniek bijkomend smaakeffect en zorgt voor een extra lange bewaarbaarheid en smaakevolutie.
Troubadour Magma Triple Spiked Brett is oranje-koper met een geelachtige schuimkraag. In de neus merk je kruidige en fruitige aroma’s van citrus, mango en hop gevolgd door de aanwezige typische Brettanomyces geur van stro en hooi die pas na een tijdje doordringt. Qua smaak ontdek je citrusfruit, sinaasappel, lichte karamelsmaak, boter en alcohol maar vooral de friszurige smaak heeft een verrassend effect. Het droog en hopbitter einde blijft lang nazinderen. Brettanomyces gist laat dit bier nog verder evolueren en daardoor kan het lang bewaard worden.
Brouwers aan het woord
We staan altijd wel open voor een uitdaging. Vergisting van bier met drie verschillende Brettanomyces gisten, geënt in de normale gist, is uniek in de brouwwereld!